.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
بام ایران متولی ندارد....
خطر تخریب در کمین « قله دماوند »
شمال نیوز : وی با اعلام اهمیت زیاد دماوند به‌ لحاظ ملی، طبیعی، جهانی و محیطی، افزود: این قله منبع غنی انواع مواهب خدادادی است که باید همه در حفظ و حراست آن بکوشیم......

شمال نیوز : داریوش عبادی شامگاه چهارشنبه در نشست خبری یازدهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند با اعلام ضرورت ثبت جهانی دماوند، اظهار کرد: قله دماوند به عنوان یک سایت طبیعی ویژه در کره‌زمین محسوب می‌شود که دارای ویژگی منحصربه‌فرد و برجسته‌ای است.

وی با اعلام اهمیت زیاد دماوند به‌ لحاظ ملی، طبیعی، جهانی و محیطی، افزود: این قله منبع غنی انواع مواهب خدادادی است که باید همه در حفظ و حراست آن بکوشیم.

عبادی با اشاره به اینکه روز به روز تخریب قله دماوند بیشتر از گذشته می‌شود، تصریح کرد: با ثبت جهانی دماوند می‌توان از بخش عمده‌ای از تخریب‌ها جلوگیری کرد.

وی با بیان اینکه قله دماوند یک میراث طبیعی ملت ایران است که باید ثبت جهانی آن انجام شود، خاطرنشان کرد: در کنوانسیون 1972 در یونسکو راه‌کارهایی برای ثبت آثار طبیعی اعلام شد و در این جهت در سال 1385 پرونده آثار و ویژگی‌های ویژه دماوند در کشور گردآوری شد تا بام ایران نامزد ثبت جهانی شود.

دبیر کمیته علمی شبکه سمن‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی مازندران با اشاره به اینکه توانستیم با ثبت ملی دماوند به عنوان نخستین اثر طبیعی در 13 تیر ماه سال 1387 قدمی مثبت در جهت ثبت جهانی آن برداریم، گفت: با شعار بسته شدن معادن مختلف در ارتفاع 2 هزار و 200 متری دستاورد بزرگی به‌دست آمد، چراکه اگر قرار است دماوند به ثبت جهانی برسد باید معادن مخرب در آن تعطیل شود.

این مسئول با اعلام اینکه ثبت جهانی یک اثر ویژگی‌های بارز را می‌طلبد، بیان کرد: دماوند نقطه برجسته ملی است که 70 دهنه آتش‌فشان در آن وجود دارد که زمانی فعال بوده و هم‌اکنون پوشیده از برف است.

عبادی با اشاره به اینکه این اثر با ارتفاع 5 هزار و 671 متر جدا از کوه‌های اطرافش بوده و تنها در یک یال به البرز مرکزی متصل است، ادامه داد: این اثر در بقیه نقاط منفصل از بقیه قلل است که در دنیا آن را به عنوان تنها کوهی مطرح کرد که زاویه آن بالاتر از 36 درجه است.

این مسئول با تشریح اینکه دماوند از لحاظ ساختار زمین‌شناسی به 550 تا 600 میلیون سال قبل تخمین زده می‌شود، اظهار کرد: این قله با قرار گرفتن در نقاط سنگ ماسه و آهکی معروف به وجود جسم خارجی در زمین‌شناسی است.

دبیر کمیته علمی انجمن دوست‌داران دماوند کوه با اشاره به اینکه آتش‌فشان‌های دماوند مربوط به 1.8 میلیون سال قبل هستند، ادامه داد: این آتش‌فشان‌ها هم‌اکنون نیمه‌فعال هستند، هرچند وجود چشمه‌های آب‌گرم و گوگردی با حرارت 70 تا 80 درجه سانتی‌گراد به همراه سنگ‌های متخلخل نشان از فعالیت درونی آنها دارد.

وی با اعلام اینکه پهنه این آتش‌فشان‌ها حدود 400 کیلومتر مربع را پوشش می‌دهند که بیشتر در قسمت غربی قله وجود دارد، تاکید کرد: فعالیت آتش‌فشان‌های دماوند به حدود 38 هزار و 500 سال قبل بازمی‌گردد که آخرین فعالیت‌شان حدود 7 هزار و 300 سال پیش ثبت شده است.

عبادی گفت: این اثر دارای آب شیرین است و گیاهان و جانوران خاص و نادر در آن زیست دارند.

این مسئول با اشاره به جاری بودن حدود 9 رودخانه با ارزش از دامنه دماوند، ادامه داد: پنج رودخانه در این بین از دامنه شمالی و چهار رودخانه از دامنه جنوبی دماوند نشات می‌گیرند که مهم‌ترین آنها رودخانه هراز است که از دامنه پالان‌گردن سرچشمه می‌گیرد.

دبیر کمیته علمی انجمن دوست‌داران دماوند کوه با اشاره به وجود چشمه‌های آب‌گرم و آب‌شیرین در بخش لاریجان مانند بایجان، اسک، استراباکو، پلور و استله، افزود: آورده آب قله دماوند در طول سال یک هزار و 150 میلیون مترمکعب است که از یخچال‌های طبیعی بی‌نظیر آن نشات می‌گیرد.

این مسئول با اشاره به غارهای مختلف در کوهپایه و دامنه، تصریح کرد: غار گل ‌زرد که در روبه‌روی انبار نمک راهدارخانه پلور و 100 کیلومتری آمل واقع شده است سرشار از کلسیم است و عشایرنشینان منطقه در آن منطقه اسکان دارند.

وی ادامه داد: حوز‌چه‌های آب سرد دماوند از عمق چهار متری جویبارهای زیرزمینی را ایجاد می‌کنند.

عبادی با اشاره به غار آب‌اسک با 370 متر دهانه، بیان کرد: غار کافرکلی هم از دیگر غارها است که قدمت آن به پیش از اسلام باز می‌گردد.

دبیر کمیته علمی شبکه سمن‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی مازندران با اشاره به کشف تمدن 12 هزار ساله در اطراف قله دماوند و زیستن طرفداران آیین مغانی در آن، اظهار کرد: اسطوره‌های زیادی نیز به دماوند آمده و در آن جشن و پای‌کوبی داشتند.

وی در پایان گفت: گسترش ویلاسازی، دامپروری غیرمجاز، چرای بی‌رویه، صعود غیراصولی و غیرمسئولانه کوهنوردان سبب تخریب در دماوند شده است البته متولی خاصی برای دماوند مشاهده نمی‌شود و طرح جامعی برای آن نداریم هرچند کمیته ملی ثبت جهانی دماوند با حضور مسئولان کشوری، استانی و سازمان‌های مردم‌نهاد تدوین شد.


ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 1.092 seconds.